Wednesday, June 24, 2026 4:30:58 AM

Dvije kave i jedan spin koji je okrenuo sve

1 week ago
#13491 Quote
Radim kao konobar u jednom malom kafiću na Savskoj. Smjene su mi ujutro od 6 do 14. Znači ono najgore doba – kad se bude oni što idu na posao i svi su ljuti jer im je kava hladna ili im treba 15 sekundi brže. Ja sam ta koja trči, smiješi se i skuplja kovanice za napojnicu. U prosjeku dnevno imam 30 kuna napojnice. Nekad 50, ako dođu gospoda iz nekih ureda.

Jedno jutro, negdje oko 9:30, ulazi mi stalna mušterija – Irena. Ona je za šalterom u banci preko puta. Uvijek naručuje istu stvar: bijela kava s malo cimeta i krafna sa pekmezom. Taj dan je bila posebno tmurna. Sjela je za svoj stol, otklopila laptop i rekla: "Lara, daj mi danas duplu. Ne pitaj zašto."

Donijela sam joj kavu, a ona me uhvatila za ruku. "Čuj, znam da zvuči ludo, ali igram online kazino već tri dana. Ne mogu prestati gubiti. Uplatim 100 kuna, izgubim. Uplatim 200, izgubim. Moj dečko će me ubiti kad vidi račun."

Nisam znala što da kažem. Nisam nikad igrala. Ali u tom trenutku, dok sam slušala Irenu kako drhti, u meni se nešto uključilo. Rekla sam: "Daj da ja probam."

Ona me čudno pogledala. "Ti? Nikad nisi igrala."

"Znam. Zato i hoću."

Došla sam doma te večeri. Dečko je bio na noćnoj, stan prazan. Sjela sam na pod u dnevnoj, naslonila se na kauč i otvorila laptop. Nisam imala velika očekivanja. Htjela sam vidjeti je li to stvarno toliko zarazno ili Irena jednostavno nema sreće. Ili možda – nema samokontrole.

Našla sam radni Vavada mirror preko jedne preporuke na Redditu (čitam taj subreddit o "side hustleovima", iako je ovo sve samo ne side hustle). Mirror je radio bez greške, što me iznenadilo. Čekala sam neko smeće od stranice koje se ruši, al' ovo je letjelo.

Uplatila sam 150 kuna. To mi je bilo kao dva radna dana napojnice. Ništa strašno.

I krenula sam vrtjeti.

Odabrala sam igru koja se zvala "Sweet Bonanza". Zato što volim slatkiše. Znam, glup razlog. Ali igra je izgledala bezazleno – bomboni, lubenice, šarene boje. Nema onih mračnih egipatskih simbola i mumija.

Prvih 20 minuta sam gubila. Sporo, sigurno, dosadno. 150 kuna se pretvorilo u 90. Već sam krenula razmišljati: "Ok, to je to. Irena je u pravu. Ovo je pukla lova."

Ali nešto me držalo. Nije bila pohlepa. Bila je čista znatiželja. Htjela sam vidjeti hoće li se ikad dogoditi ono što piše u onim "velikim dobitcima". Kliknem dalje.

I onda – 45. kuna dobitka. Mali, bezveze. Opet gubitak. Opet dobitak. Vrtim se oko nule.

U jednom trenutku sam digla ruke. Rekla sam naglas: "Zadnjih 10 kuna. Onda gasim i idem jesti čips."

Spin.

I odjednom – nebo na ekranu. Doslovno. Bomboni su počeli padati kao kiša. Kombinacije su se slagale same od sebe. Nisam ni klikala više. Igra je otišla u neki automatski mod. Brojke su rasle: 300, 700, 1.200, 2.500.

Srce mi je tuklo. Zaboravila sam na čips. Zaboravila sam na Irenu. Zaboravila sam da postoji išta osim tog ekrana.

Kad se sve zaustavilo, pisalo je: 4.200 kuna.

Sjedila sam na podu 10 minuta. Samo gledala u ekran. Nisam vrištala. Nisam plakala. Samo sam disala. Osjećaj je bio čudan – kao kad padneš i ne znaš jesi li slomio nešto ili si cijeli. Samo čekaš.

Isplatila sam sve odmah. Bez razmišljanja.

Pare su sjela na karticu za manje od 20 minuta. Sjela sam na kauč, napisala Ireni poruku: "Ne igraj više. Nikad. Dobitak ne postoji dok ga ne podigneš i ne odeš."

Ona nije odgovorila do ujutro. Kad je došla u kafić, sjela je za svoj stol i rekla: "Jesi ti stvarno dobila?"

Pokazala sam joj transakciju na mobitelu. Ona je dugo gledala. Onda je naručila samo kavu, bez krafne. I rekla: "Daj mi radni Vavada mirror. Ja ću pokušati još jednom. Ali zadnji put."

Dala sam joj link. I nisam je pitala kako je prošlo. Nisam htjela znati. Jer znam da za svakog mog dobitka postoji deset Irena koje gube. I to nije fer. Ali nisam ja kriva što je sustav takav. Ja sam samo konobarica kojoj se jedanput posrećilo.

Sljedećih tjedan dana sam platila kiriju za dva mjeseca unaprijed. Kupila
0